Skip to main content

Wat houdt een coachingstraject in?

Bij de start van een coachingstrajact hebben we een vrijblijvend intakegesprek. We maken kennis en verkennen de hulpvraag. En we kijken of er een klik is, want die is cruciaal voor een goede samenwerking. Dit gesprek is gratis.

Na de intake plannen we het eerste gesprek.

Meestal hebben we voor een coachingstraject vier tot zes gesprekken nodig. De gesprekken duren één tot anderhalf uur. Per sessie bepalen we welk onderwerp we het beste kunnen behandelen. We kijken steeds wat voor jou werkt.

In de gesprekken kan alles aan bod komen: verlangens, twijfels, kwetsbaarheden en gevoeligheden. Niets is gek of vreemd. Hier maken we verbinding, in vertrouwen en zonder oordeel. Gaandeweg merk je dat er zicht komt op de hulpvraag en dan ontstaan andere perspectieven die leiden naar oplossingen.

Hoe werk ik?

Als coach werk ik niet volgens een specifieke methode of vast protocol, maar ik gebruik elementen uit oplossingsgerichte coaching en specifieke stressgerichte methoden, en uiteraard eigen inzichten en ervaring. Dit maakt iedere coachingsessie uniek.
Ik kan goed luisteren, geef vertrouwen, en stel vooral vragen. Vragen zetten je aan het denken waardoor er ruimte komt voor andere perspectieven. Je hoeft geen complexe technieken te leren of moeilijke herinneringen opnieuw te beleven. De oplossing zit niet in eindeloos graven in oude patronen, je kent deze al goed genoeg. Laten we liever naar oplossingen zoeken dan naar problemen. Wel kijken we naar patronen en overtuigingen die vaak ongemerkt in je leven zijn gegroeid. Als die helder zijn, leggen we de focus op oplossingen en de stappen die je al kunt zetten. Vaak geven kleine veranderingen al verlichting. Je kunt alleen zelf met oplossingen komen; als coach heb ik hier alleen een ondersteunende rol in.

Vertrouwelijkheid

In coaching is vertrouwelijkheid een basisvereiste: alles wat tijdens de gesprekken met elkaar wordt besproken, is vertrouwelijk. De inhoud van gesprekken wordt op geen enkele manier met anderen gedeeld, tenzij daar om een of andere reden vooraf en gezamenlijk expliciete afspraken over zijn gemaakt. Bij zakelijke trajecten wordt vooraf vastgesteld of en welke informatie met een werkgever kan worden gedeeld.

Wanneer andere hulp zoeken?

In sommige gevallen is coaching minder geschikt en kun je beter andere hulp zoeken. Ik ben namelijk geen therapeut. Het is verstandig om andere hulp te zoeken als je:

  • zware traumatische ervaringen hebt;
  • in een crisissituatie zit;
  • worstelt met een complexe verslaving;
  • medische problemen hebt die niet door een arts kunnen worden uitgesloten, zoals hartproblemen, prikkelbaar darmsyndroom, chronische vermoeidheidsklachten, slaapapneu, schildklierproblemen, e.d.
  • een kant en klare oplossing zoekt die al je problemen oplost of geneest.